Expertise
Bopa staat voor Buitenplanse omgevingsplanactiviteit. Dit is de nieuwe term om af te wijken van het omgevingsplan. Het omgevingsplan bestaat uit functies en activiteiten. Wanneer een project niet past binnen het omgevingsplan, en het past wel binnen het geldende beleid, dan kan een Bopa procedure worden gestart. De activiteiten van het project vallen dus buiten het omgevingsplan, met andere worden, een buitenplanse omgevingsplanactiviteit.
Per 1 januari 2024 zijn ruim 20 wetten en Algemene maatregelen van bestuur opgegaan in de Omgevingswet. Het instrumentarium van de Wabo en de Wro is daarmee gewijzigd. Het bestemmingsplan wordt daarmee vervangen door het omgevingsplan. Wanneer een project in strijd is met de geldende omgevingsplanactiviteit, dan moet er een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Deze procedure zorgt ervoor nieuwe activiteiten of functies toe te voegen en de omgevingsvergunning kan worden verleend. Een gemeente zal dan binnen een bepaald termijn een wijziging moeten aanbrengen aan het geldende omgevingsplan.
Een vergunningsprocedure kan soms wat verwarrend lijken, maar het is eigenlijk essentieel om ervoor te zorgen dat alles volgens de regels verloopt. Het kan misschien wat tijd en moeite kosten, maar uiteindelijk beschermt het niet alleen jou als aanvrager, maar ook de gemeenschap als geheel. Het is dus belangrijk om de juiste stappen te volgen en de regels te respecteren.
Een vergunningsprocedure kan een cruciale rol spelen bij het bouwen of verbouwen van een woning. Het zorgt ervoor dat alle benodigde vergunningen en goedkeuringen zijn verkregen voordat er met het project wordt gestart. Dit helpt bij het voorkomen van juridische problemen en zorgt ervoor dat het werk voldoet aan de geldende regelgeving. Een Bopa kan dus zorgen voor een soepel verloop van het bouwproces en zorgen voor gemoedsrust voor alle betrokken partijen.
Het aanvragen van een buitenplanse omgevingsplan activiteit begint met het indienen van een aanvraag bij de gemeente waarin het project gelegen is. De aanvrager dient hiervoor een compleet dossier in te dienen, waarin onder andere een ruimtelijke onderbouwing waarin eventuele onderzoeksrapporten zijn opgenomen.
Na ontvangst van de aanvraag zal de gemeente deze toetsen aan de regels en voorschriften van het (tijdelijk) omgevingsplan en eventuele andere relevante wet- en regelgeving. Indien de aanvraag voldoet aan alle eisen, zal de gemeente deze in behandeling nemen en een besluit nemen over de aanvraag.
Tijdens de procedure kunnen belanghebbenden hun zienswijze indienen en wordt het project mogelijk ter inzage gelegd voor inspraak. Na afloop van de procedure neemt de gemeente een besluit over de aanvraag. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, kan de aanvrager starten met de uitvoering van het project.
Dutchplanners kan gemeenten en andere betrokken partijen ondersteunen bij het opstellen van Bopa’s. Door onze expertise op het gebied van Ruimtelijke Ordening en Planologie in te zetten, kunnen wij adviseren over de beste aanpak, wet- en regelgeving en duurzame oplossingen, om zo een optimaal resultaat te behalen voor de omgeving en haar bewoners. Met Dutchplanners aan boord kunnen buitenplanse omgevingsplanactiviteiten efficiënter en effectiever worden uitgevoerd, met oog voor het creëren van een duurzame leefomgeving.
Jansbuitensingel 23-1
6811 AD Arnhem
Dutchplanners © 2024 Alle rechten voorbehouden.
Algemene Voorwaarden