Normaal gesproken vinden ontwikkelprojecten in fases plaats. Daarvoor zijn verschillende fases op basis van verschillende termen en theorieën. Grofweg gaat het over de initiatieffase, definitiefase, ontwerpfase, voorbereidingsfase en realisatie en nazorgfase. Iedere fase met eigen milestones. Het is prettig om dit proces te kennen, echter door lineair planfases in gebiedsontwikkeling te benoemen, gaat het ten koste van tijd.
Hoewel deze methode zijn voordelen heeft, zoals duidelijke structuur en beheersbaarheid, kan het ook leiden tot lange doorlooptijden en inflexibiliteit. Dit is waar de term “parallel plannen” in beeld komt als alternatief.
Wat is parallel plannen eigenlijk? Wat zijn de voor- en nadelen? En hoe kan het anders?
Lees meer over parallel plannen of download direct de hand-out.
In een lineaire aanpak volgen de fases elkaar strak op. We starten met de initiatieffase, waarin het idee voor het project wordt gevormd en de eerste behoeften en doelen worden vastgesteld. Dit wordt gevolgd door de definitiefase, waarin de projectscope en randvoorwaarden verder worden uitgewerkt. Vervolgens komt de ontwerpfase, waar ontwerpen en alternatieven worden ontwikkeld, en tenslotte de voorbereidingsfase, waarin alle details voor uitvoering worden geregeld en de vergunning wordt aangevraagd. Als de vergunning verleend is, kan er gestart worden met de bouw van bijvoorbeeld woningen.
Hoewel deze aanpak structuur biedt, zijn er ook enkele nadelen, waaronder:
Elke fase moet volledig worden afgerond voordat de volgende fase kan beginnen, wat kan leiden tot langere doorlooptijden.
Door de tijd die verstrijkt tussen de fases kunnen omstandigheden veranderen, waardoor plannen verouderd raken.
Het is moeilijk om aanpassingen aan eerdere fases door te voeren zonder terug te moeten naar de ontwerpfase.
Parallel plannen is het gelijktijdig laten plaatsvinden van projectvoorbereidingen. Met parallel plannen vinden de traditionele fasen tegelijk plaats. De fases worden niet ingeluid door het behalen van milestones en lopen langs elkaar. De span of control verandert hierdoor. Tegelijkertijd worden meerdere activiteiten uit meerdere fases gestart.
Parallel plannen moet ontwikkeltrajecten verkorten. Waar de planfase voor ontwikkeltrajecten voor bijvoorbeeld woningbouw soms wel 10 jaar duren, moet parallel plannen voor een aanzienlijke verkorting zorgen. Omdat fases niet op elkaar hoeven te wachten, kan de totale projectduur flink worden verkort.
Omdat fases niet op elkaar hoeven te wachten, kan de totale projectduur aanzienlijk worden verkort.
Door fases gelijktijdig te plannen, is het eenvoudiger om veranderingen door te voeren en snel in te spelen op nieuwe informatie.
Teams werken meer synchroon, waardoor er sneller en effectiever kan worden gecommuniceerd en samengewerkt.
Parallel plannen vraagt om zorgvuldige coördinatie en communicatie. Zonder de juiste afstemming kunnen gelijktijdige processen elkaar in de weg zitten, wat juist kan leiden tot inefficiënties. Daarnaast brengt het een grotere druk met zich mee om vanaf het begin de juiste kwaliteit te leveren, ook wel bekend als de “first time right”-aanpak.
De term ‘parallel plannen’ suggereert dat planfases tegelijkertijd plaatsvinden zonder dat ze elkaar raken. ‘Simultaan plannen’ geeft aan dat hoewel processen niet in de traditionele volgorde plaatsvinden, er wel een verband is tussen de verschillende fasen.
In onze ogen gaat het dus om simultaan plannen en niet om parallel plannen, omdat projectfases wel degelijk met elkaar verbonden zijn.
Overweeg je om een volgend project te ontwikkelen met parallel plannen? We hebben de voordelen en nadelen van parallel plannen en sequentieel plannen voor je op een rij gezet, op basis van de GROTICK-criteria: Kosten, Tijd, Kwaliteit, Capaciteit, Informatie en Organisatie.
De verandering van sequentieel plannen naar parallel plannen vraagt een andere aanpak. Dutchplanners is het adviesbureau dat complexe projecten eenvoudig maakt en organisaties begeleidt bij versnelde projectontwikkeling.
Benieuwd hoe jij kunt versnellen?