WHY GO TO CHICAGO?

Soms geeft een andere kijk op de zaak nieuwe inzichten. Soms kan je van een ander nog wel wat leren. En soms is het gewoon leuk om op reis te gaan naar plekken waar het zo anders is dan bij ons. Genoeg redenen om een studiereis te plannen naar Chicago, geboortestad van de eerste skyscraper. Oftewel wolkenkrabber.

HOGE BLOKKEN

In Chicago staat ook de Willis Tower, voorheen Sears Tower. Dit was bij oplevering in 1973 het hoogste gebouw ter wereld met een hoogste van 442 meter. Een titel die het tot 1998 in handen had. Het staat symbool voor de internationale stijl, een manier van ontwerpen die onder invloed van Mies van der Rohe groot is geworden in Amerika en de wereld.

Mies van der Rohe was hoofd van de architectuurafdeling van de Illinois Institute of Technology. Als geestelijke vader van de standaard-wolkenkrabber bepaalde hij de skyline van vele grote steden. Kort door de bocht gezegd was die wolkenkrabber niet meer dan een blok, bestaande uit een stalen raamwerk, gevuld met glas. De gevel had geen dragende functie meer, want het interne geraamte droeg het meeste gewicht. Dat maakte echte hoogbouw mogelijk.

LUCHTIGE RECHTEN

Tegenwoordig is hoogbouw nog steeds beeldbepalend in Chicago. Maar dat betekent niet dat het steeds hoger moet, zoals in Azië. Dat kan ook niet, want de overheid heeft beperkingen opgelegd in de bestemmingsplannen, de zoning plans. Aan de andere kant mag er wel hoger worden gebouwd als de bouwer zogenaamde Air Rights betaalt. En omdat die opbrengsten weer ten goede komen aan de mindere delen van de stad, stimuleert de overheid eigenlijk alsnog de hoogbouw.

En er wordt nog flink gebouwd. Omdat Chicago centraal in het land ligt, zijn er veel bedrijven die een hoofdkantoor in de stad willen of hebben. En omdat de meeste high-potentials in het centrum wonen, willen die ondernemingen daar ook hun hoofdkantoor. Hetzelfde zie op je op andere plekken ook gebeuren, zoals op de Zuidas in Amsterdam.

DE STAD VERKENNEN

We zijn ook op bezoek geweest bij Cushman & Wakefield, vastgoedkolos met ook een vestiging in Nederland. In 1967 openden ze al een kantoor in Chicago. Dus ze kennen de stad op hun duimpje. Ze spelen dan ook een essentiële rol in lokaal onroerend goed. En ze waren de projectontwikkelaar van de Sears Tower.

De stad is erg afwisselend. Vanaf de Chicago River heb je een prachtig uitzicht op de skyline van Chicago. Natuurlijk gingen we even shoppen op de Magnificent Mile en kregen we een rondleiding door een huis van Frank Lloyd Wright, die andere bekende architectonische topper met veel invloed in Chicago. We verkenden ook enkele typische wijken waar de balans tussen gentrificatie en couleur locale in praktijk wordt gebracht.

Toch is het centrum de plek waar het echte werk gebeurt, zoals ook bleek uit ons bezoek aan Cushman & Wakefield. De hoogbouw en de nieuwe werkgevers geven de stad een nieuwe drive. En dat voel je.