WONEN OP EEN VIERKANTE METER

VAKANTIEBLOG TOM VANUIT HONG KONG

Door Tom Nierkes vanuit Hong Kong.

Op mijn reis richting Australië had ik een tussenstop van vier dagen in Hong Kong. De voormalige Britse kolonie is tegenwoordig een speciale administratieve regio van Volksrepubliek China. Hong Kong is zo’n 1.104 km² groot en heeft bijna 7.2 miljoen inwoners.

EAST MEETS WEST

Hong Kong wordt ook wel de plek genoemd waar “East meets West” samenkomen. De moderne architectuur en Chinese tradities gaan hier geleidelijk in elkaar over. Hong Kong is dan ook een stad van vele contrasten. De skyline wordt bepaald door oneindige hoogbouw. Hong Kong staat dan ook zeer hoog op de lijst van de meeste hoogbouw. Je kan er winkels vinden van dure merken als Prada, Louis Vuitton en Channel. Het voorbij scheuren van Lamborghini’s en Ferrari’s trekt nauwelijks nog aandacht en parken zijn ontworpen als dierentuinen. Maar er zijn ook bizar kleine woonruimtes te vinden in deze waanzinnige metropool. In Quarry Bay wonen gemiddeld zo’n vijf mensen in een ruimte net zo groot als een badkamer in Nederland.

WONEN IN EEN DOODSKIST

Hoewel de woonruimtes klein zijn, zijn de woningprijzen extreem. Gemiddeld kost een vierkante meter in Hong Kong €22.500! Door grote vraag en de schaarste op de woningmarkt is Hong Kong één van de duurste steden van de wereld om te wonen. Projectontwikkelaars hebben vrij spel in Hong Kong, hierdoor wordt er enkel nog gebouwd voor rijken en Hongkongers met de betere banen. Het opdelen van kamers in kooien van enkele vierkante meters is een gebruikelijke zaak geworden in Hong Kong. Naar verwachting wonen er zo’n 200.000 Hongkongers in een ruimte die net iets groter is als een doodskist. Niet alleen hygiëne en brandveiligheid spelen een probleem, maar er treden ook sociale problemen op.

OVERSPANNEN WONINGMARKT

Hong Kong is hiermee één van de gekste en overspannenste woningmarkten van de wereld. In de politiek worden oplossingen gezocht voor de problemen. Deze zijn echter nog niet gevonden en projectontwikkelaars hebben ook veel macht in de politiek. Ondanks de waanzinnige woningprijzen willen mensen graag in Hong Kong wonen, omdat er veel werk is. 

Om de contrasten in Hong Kong te aanschouwen is een bezoek aan deze metropool zeker de moeite waard. Laat je verwonderen door de hoogbouw en de tradities. Als extra tip zou ik graag het bezoeken van de paardenraces op de woensdagavond willen aanbevelen, waarbij er ook weer veel contrasten zijn.

BRONNEN

·        https://www.nrc.nl/nieuws/2017/08/07/wonen-en-dromen-in-een-kist-die-heter-is-dan-een-wok-12416670-a1569156

·        https://globalvoices.org/2016/09/29/luxury-mosquito-sized-flats-are-not-good-news-for-hong-kongs-poor/

·        http://www.quotenet.nl/Nieuws/U-gelooft-nooit-hoeveel-er-in-dit-mini-appartementje-in-Hong-Kong-zit-video-177121