ONTWIKKELEN MET CULTUURHISTORISCHE WAARDE

BUITENPLAATS IN VREELAND

In het buitengebied van Vreeland ligt de historische buitenplaats Slotzicht, langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Op het terrein staan meerdere gebouwen, veelal in een vervallen staat. Vroeger was het onderdeel van het landgoed Slotzicht. Daarna is het verkocht. Onze opdrachtgever wil de oude bebouwing opruimen en er een vrijstaande woning bouwen, in een stijl die aansluit bij de buitenplaats en de bebouwing van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Wij zijn gevraagd om de procedure te begeleiden en een bestemmingsplan op te stellen. Samen met de opdrachtgever voerden we verschillende gesprekken met provincie en gemeente. Architect Evert Jan de Jong maakte een bijzonder overtuigend, maar ingetogen, ontwerp voor het huis. Het past perfect in dit mooie landschap. Via de ruimte-voor-ruimteregeling van de provincie Utrecht en de gemeente Stichtse Vecht is dit ontwerp planologisch mogelijk gemaakt.

Voor de inrichting van het gebied hebben Karres + Brands een inrichtingsplan opgesteld waarbij de verschillende historische tijden zijn geanalyseerd. Dit zorgt ervoor dat het landschap wordt versterkt en het weer als vanouds aansluit bij de buitenplaats Slotzicht. Daarbij wordt ook de oorspronkelijke waterstructuur hersteld. De nieuwe woning komt hierdoor vrij op een eiland te staan. Naast de woning ligt nog een verscholen kazemat. Die wordt opgeknapt. Zo krijgt ook de cultuurhistorische waarde van de omgeving een flinke impuls.

Wij hebben met veel plezier mogen samenwerken met opdrachtgever, architect, gemeente en provincie om deze mooie plek af te stoffen en op te poetsen. De cultuurhistorische waarden van locaties trekt ons altijd. Wij zijn dan ook erg benieuwd hoe het zal worden.