Expertise
Een ruimtelijke onderbouwing is een document dat aantoont waarom een voorgenomen ontwikkeling verantwoord en haalbaar is binnen de fysieke leefomgeving. Het is vooral nodig bij het aanvragen van een omgevingsvergunning wanneer een initiatief niet past binnen het geldende bestemmingsplan. Met een ruimtelijke onderbouwing wordt onderbouwd dat het plan voldoet aan de eisen van ruimtelijke kwaliteit en zorgvuldig rekening houdt met relevante belangen.
Een ruimtelijke onderbouwing speelt een cruciale rol bij het aantonen van de ruimtelijke kwaliteit, haalbaarheid en belangenafweging van een nieuw initiatief. Het document laat zien dat het project in balans is met de omgeving, beleidseisen en technische haalbaarheid. Dit biedt niet alleen de gemeente, maar ook initiatiefnemers inzicht in de noodzaak en rechtvaardiging van het proces. Voor initiatiefnemers is het een essentieel middel om hun plannen realistisch en uitvoerbaar te maken.
Een ruimtelijke onderbouwing bevat altijd de volgende elementen:
Wat houdt het initiatief in? Denk hierbij aan de aard, omvang en het doel van het project.
Het plan wordt getoetst aan nationaal, provinciaal en lokaal beleid, zoals het bestemmingsplan, structuurvisies en andere beleidsdocumenten.
Dit omvat aspecten zoals milieu, verkeer, natuur, geluid, water en archeologie. Deze beoordeling laat zien dat het project past binnen de leefomgeving.
Hierin wordt de belangenafweging tussen het initiatief en de omgeving belicht. Hierbij worden eventuele knelpunten benoemd en oplossingen voorgesteld.
De huidige situatie wordt geanalyseerd en getoetst aan de vigerende wet- en regelgeving.
Hier worden de ruimtelijke, economische en milieutechnische aspecten van het project uitgewerkt.
Op basis van de inventarisatie en toetsing helpen wij uw gemeente bij het structureren van het beleidshuis. We maken een onderscheid tussen strategisch beleid (omgevingsvisie), tactisch beleid (programma’s) en operationele regels (omgevingsplan).
De ruimtelijke onderbouwing wordt als onderdeel van de vergunningaanvraag ingediend.
Een ruimtelijke onderbouwing is nodig in situaties waarin een project niet past binnen het bestemmingsplan. Voorbeelden hiervan zijn:
Onze specialisten hebben ruime ervaring met complexe vraagstukken en kennen de wet- en regelgeving door en door.
Wij werken efficiënt en leveren heldere, op maat gemaakte ruimtelijke onderbouwingen die aansluiten bij uw project.
Door nauw overleg zorgen wij voor een soepel proces en vergroten we de kans op een succesvolle aanvraag.
Bij Dutchplanners begrijpen wij dat elk project uniek is en dat een goede ruimtelijke onderbouwing het verschil kan maken. Heeft u hulp nodig bij het opstellen van een ruimtelijke onderbouwing? Neem contact op met Dutchplanners en laat ons u begeleiden naar een succesvolle realisatie van uw plannen.
Jansbuitensingel 23-1
6811 AD Arnhem
Dutchplanners © 2024 Alle rechten voorbehouden.
Algemene Voorwaarden